2020 10 16 Vieno aktoriaus teatras: kitokio kalbėjimo ieškant

TV režisierės Nijolės Jačėnienės vaizdai ir aktoriaus Sigučio Jačėno balsas susijungia kultūriniuose projektuose – pastaruosius penkiolika metų šis šeimyninis kūrybinis duetas ieško įvairių radijo ir televizijos formatų, leidžiančių platesnei auditorijai susipažinti su gilesniais kultūros klodais.
 

 
Įsteigus viešąją įstaigą „Vieno aktoriaus teatras“, kūrėjai startavo 2005 m. kovo 19 d. tuometėje TV1 televizijoje su dukters Julijos ir pianisto Vyčio Smolskaus vedama laida „Tas džiazuojantis pasaulis“. Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo iš dalies finansuojama laida tuo metu buvo bene vienintelė Lietuvos televizijose autorinė laida apie džiazo muziką, reguliariai supažindinanti su Lietuvos ir pasaulio kūrėjais bei atlikėjais. Lietuvos radijo ir televizijos komisijos konkurse „Pragiedruliai“ laidos „Tas džiazuojantis pasaulis“ kūrybinė grupė buvo apdovanota specialiu prizu – Geriausia 2005 metų kultūros švietimo informacinė laida.
 
 
Prasidėjęs bendradarbiavimas su Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondu tęsėsi ir toliau: „Vieno aktoriaus teatras“ kasmet konkursui teikdavo įvairius projektus, kurie būdavo iš dalies finansuojami, sėkmingai įgyvendinami ir transliuojami. Tiesa, partnerystė su radijo stotimis ne visada klostėsi taip, kaip norėtųsi idealiu atveju. Paaiškėjo, kad realybė tokia, jog nepriklausomiems kūrėjams nėra paprasta surasti transliuotoją, o dar sudėtingiau – nišą jų programos tinkleliuose.
 
 
N. ir S. Jačėnai šypsosi: „Viena yra, kai valandinę pokalbių laidą reikia eteriui padalinti į dvi ar tris dalis, bet kai transliuotojas pareikalauja pertraukti laidą kas dešimt minučių ir tuo metu radijas groja savo parinktą muziką, niekaip nesusijusią su laidos turiniu, sunku argumentuotai diskutuoti...“ Perteklinis formato akcentavimas kūrėjų neišgąsdino – ieškodami įvairių kalbėjimo būdų, per tuos metus jie savo laidomis, pokalbiais apie kultūrą, pasakojimais apie kūrėjus, menininkus, kad ir nevisai patogiu eterio laiku, stengėsi atrasti savo klausytoją ir žiūrovą, plėsti jų akiratį.
 
 
Klaipėdos teatralų kūrybos vakarai „Vieninteliai ir nepakartojami“ (Balticum TV, 9 laidos, 2012 m.), pokalbiai apie kultūros vėjus ir veikėjus „Savaitgalio pasažai“ (Laisvoji banga, 18 radijo laidų, 2013–2014 m.), kūrėjų portretai „Kultūros pasažai“ (Laisvoji banga, 12, 2014 m.), Teatro metams skirtas radijo laidų ciklas „Teatralų tralai traukia...“ (Extra FM, 16, 2014 m.), Etnografinių regionų metams skirtas radijo laidų ciklas „Etnoratilai“ (Extra FM, 16, 2015 m.), Mykolo Kleopo Oginskio metams skirtas radijo laidų ciklas „Tėvynės labui“ (Extra FM, 20, 2015 m.), radijo laidų ciklas „Baltų genas“ (Extra FM, 30, 2016 m.), Algirdo Juliaus Greimo metams skirtas TV laidų ciklas „Skrajojantys ežerai. Baltų mitai ir simboliai“ (Balticum TV, 27, 2017 m.), radijo pokalbių ciklas „Susitikimai Teatro aikštėje“ (Extra FM, 32, 2017 m.), Vydūno metms skirtas radijo laidų ciklas „Lietuvos giesmė“(Extra FM, 34, 2018 m.), TV laidų ciklas „Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis“ (Balticum TV, 24, 2018 m.), Juozo Tumo-Vaižganto metams skirtas radijo skaitinių ciklas „Deimančiukų ieškotojas“ (Extra FM, 39, 2019 m.), TV laidų ciklas „Baltų šventadieniai“ (Balticum TV, 32, 2019 m.) – tai tik dalis Nijolės ir Sigučio Jačėnų projektų ir laidų. Per penkiolika metų parengti ir parodyti penki televizijos laidų ciklai (beveik 200 laidų), eteryje nuskambėjo dvidešimt radijo laidų ciklų (daugiau nei 1500 laidų).
 
 
S. Jačėnas pripažįsta, kad jei būtų atsižvelgiama vien į tai, kas paklausu auditorijai, jam, matyt, ir toliau tektų sekti pasakas. Pirmasis toks projektas buvo itin sėkmingas, tad vėliau jau ir pati radijo stotis vėl ir vėl prašė tas pasakas sekti. „Aš jau daug jų pasekiau. Man patinka tai daryti, vienais metais net abu su Nijole sekėme, bet norisi ir apie kitką kalbėti...“, – atsidūsta gerai pažįstamas balsas, pripažindamas, kad be Fondo paramos vargu ar klausytojus ir žiūrovus pasiektų toks turinys.
 
 
Dviem kūrėjams labiausiai trūksta laiko, kuriant kokybišką ir išliekamąją vertę turintį turinį, kartais net viskas ima atrodyti beprasmiška, bet... Kurio nors šeštadienio ar sekmadienio rytą eterį išvydusios laidos niekur nedingsta – jos toliau gyvuoja ir randa savo klausytoją bei žiūrovą, kadangi laidų archyvas keliamas į interneto svetainę ir Youtube platformą. Palengva didėjantis peržiūrų skaičius, sekėjų ratas liudija, kad yra pastebėti, o tai džiugina ir skatina judėti toliau. Kūrybinių sumanymų – gausu, jau sukaupta nemaža valandų unikalaus, lietuviško turinio, galima būtų pamėginti kurti ir atskirą kanalą, kuriame nebūtų „kalbėjimo dėl kalbėjimo“, tačiau tam dar reikia pribręsti.
 
 
Nijolė Jačėnienė, parengusi tris senajai baltų kultūrai skirtus televizijos laidų ciklus, o šiemet dar iki metų pabaigos per Balticum televiziją kviečianti atrasti tai, ką turime šalia – savo tautodailės kūrėjus, ciklo „Saulė sodą sodino...“ laidose švelniai tapydama televizinius tautodailininkų portretus, kitais metais televizijos projektuose planuoja padaryti pertrauką. Sigutis Jačėnas pateikęs kitiems metams radijo gido „Pajūriais, pamariais...“ projektą,  su viltimi laukia konkurso rezultatų. 
 
 
Kur ta kūrėjų sėkmės paslaptis, tiek metų vedanti pirmyn? Nijolė ir Sigutis Jačėnai atsargiai svarsto, kad sėkmė visų pirma yra tai, kad yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, kurio ekspertai pastebi jų teikiamus projektus, įžvelgia juose perspektyvą. Ir nors situacija dažnai būna kritinė, kadangi finansavimas skiriamas dalinis, o trūkstamą dalį reikia laiduoti projekto rengėjui arba ją gauti iš kitų šaltinių, t.y. kitų rėmėjų, kuriuos surasti labai sunku, nes projektai kultūriniai ir transliuojami ne „reklaminiu“ metu, vis dėlto jie yra laimingi, kad beveik kasmet turi galimybę atsinaujinti, nuolat ieškodami kitokio kalbėjimo apie kultūros būtį.
 
 
Menotyrininkas Petras Šmitas: „Man Nijolės ir Sigučio kūrybinis tandemas – nuostabus. Mačiau visą eilę jų paruoštų savitų laidų apie meną, apie liaudies kūrybą (tautodailę) ir esu sužavėtas iki širdies gelmių. Labai puikus vaizdo ir teksto pateikimas. Laidas būtų galima panaudoti mokyklose, kolegijose, universitetuose, supažindinant jaunimą su tuo nuostabiu, savitu materialinių ir dvasinių vertybių kūrybos pasauliu, su mūsų darbščios ir išmoningos liaudies kūrybos lobiais.“
 
***
 
Apdovanojimai:
  • LRTK konkurse PRAGIEDRULIAI laida DEIMANČIUKŲ IEŠKOTOJAS (Extra FM, 2019 m. kovo 9 d.) pripažinta Geriausia regiono, miesto radijo laida
  • LRTK konkurse PRAGIEDRULIAI laida SAVAITGALIO PASAŽAI: POKALBIAI APIE KULTŪROS VĖJUS IR VEIKĖJUS... ANTANAS FOKAS (Laisvoji banga, 2014 m. gruodžio 7 d.) pripažinta Geriausia 2014 m. radijo pokalbių laida
  • LRTK konkurse PRAGIEDRULIAI laida TĄ GARBĘ GAVOME UŽGIMĘ.../ RADIJO PORINGĖS APIE MAŽOSIOS LIETUVOS DIDŽIUOSIUS (Extra FM) pripažinta Geriausia 2011 m. radijo laida
 
***
„Vieno aktoriaus teatro“ sukurtas laidas galima rasti svetainėje  www.sukasiplanetos.net
SRTRF iš dalies finansuojamo 2020 metų laidų ciklą „Saulė sodą sodino...“ Youtube platformoje.
Mūsų draugai